A Települési Értéktár fogalma :

A település területén fellelhető nemzeti értékeit tartalmazó gyűjtemény, Tab városa szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi termék, tárgy, kulturális alkotás, hagyomány, jelkép, természeti érték, stb. A Tab Települési Értéktár adminisztrációs, szervezési és háttérfeladatait a képviselőtestület döntése alapján a Városi Könyvtár látja el.

Javaslattétel

Helyi értékké nyilvánításra a Városi Könyvtárba címezve, írásban bárki javaslatot tehet. Javaslattétel tartalmára és formájára vonatkozóan a 114/2013. (VI. 16.) Korm. Rendelet 6. § (4) bekezdése, továbbá 1. sz. melléklete az irányadó.

A települési értéktárak és a hungarikum törvénynek a végrehajtási rendelete a kiemelt szövegrészre kattintva tölthető le.

A javaslattételhez szükséges formanyomtatványt a kiemelt szövegrészre kattintva lehet letölteni, majd a települési értéktárba történő felvételre vonatkozó javaslatokat elektronikus, vagy nyomtatott formában a Városi Könyvtárba kell eljuttatni.

A települési értéktárral kapcsolatos kérdéseikkel a Kapcsolat menüpontban található telefonszámunkon, illetve email-ben érdeklődhetnek.

Online javaslattétel

PHP FormMail Generator - A free tool to create ready-to-use web email forms with file upload, auto-response email, and dependent dropdowns.
  1.  


Célunk a Tabon fellelhető, még „rejtett” értékeink feltérképezése, oly módon, hogy a város jelenlegi és valaha itt élt lakosaival közösen alkothassuk meg a Tabi Értéktárat.

Ehhez nyújt segítséget az online javaslattétel.

Amennyiben tudomása van olyan, a dokumentációról (fotó, tárgy, írott anyag stb.), amelyről fotót vagy másolatot készíthetünk, kérjük jelezze, ezzel is segítve a munkánkat.

Az online javaslattétellel kapcsolatban tájékoztatást a Városi Könyvtárban kaphat a 84-525-212 és a 84-525-213 telefonszámokon, vagy a info@tabikonyvtar.hu email címen, illetve személyesen.

A települési értékek szakterületenkénti kategóriái

Agrár - és élelmiszergazdaság

Az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai – beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét –, különösen a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a borászat, továbbá az állat- és növényfajták.

Egészség és életmód

A tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a gyógyszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyvíz- és fürdőkultúra.

Épített környezet

A környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

Ipari és műszaki megoldások

Az ipari termelés – beleértve a kézműipart, kézművességet is – szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személy- és áruszállítás.

Kulturális örökség

A kulturális örökség szellemi és tárgyi javai, különösen az irodalom, a tudomány, a népművészet és népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet; továbbá a védett ingatlan értékei, különösen a nemzeti vagyon körébe tartozó, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek.

Sport

A fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, különösen a sportolói életművek és csúcsteljesítmények.

Természeti környezet

Az ember természetes környezetének tárgyi javai, különösen a fizikai és biológiai képződmények vagy képződménycsoportok, geológiai és geomorfológiai képződmények, természeti tájak, természeti területek, életközösségek és ökológiai rendszerek; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

Turizmus és vendéglátás

A turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátó-ipari termékek, valamint a vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások.

Copyright © 2015 Városi Könyvtár Tab | Designed by Borza Tamás